fbpx

Eco-conștientă și în “acele” zile?

Un domeniu foarte actual, chiar arzător îl constituie reducerea volumului deșeurilor din viața noastră de zi cu zi. Și cu toții suntem implicați: prin atitudine și comportament, prin alegerile făcute ca și consumator. Astfel, cu un efort minim și prin simpla schimbare a unor obiceiuri, putem exclude din viața noastră o grămadă de materiale poluante, non-degradabile. 

Adevărul este că, produsele de unică folosință nu servesc sănătatea noastră, nemaivorbind de impactul negativ pe care îl au asupra habitatului natural din jurul nostru. Să fim sinceri, nici măcar nu putem spune, că ar constitui întotdeauna varianta cea mai estetică și comodă.

Încet-încet așadar, merită să excludem cât mai multe produse de unică folosință din viața noastră, înlocuindu-le cu produse alternative. Acestea din urmă întotdeauna servesc atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru cea a planetei; deși poate la început implică o oarecare investiție financiară, de obicei pe termen lung se dovedesc a fi mult mai economice. Ca extra bonus, acestea, în majoritatea cazurilor, sunt și mai estetice, mai elaborate și mai comode de purtat (vezi exemplul sacoșelor de bumbac/in versus pungile de plastic, sticlă reutilizabilă/termos versus flacon de plastic, sau a dischetelor demachiante reutilizabile, scutecelor lavabile, briciurilor cu lame de ras înlocuibile etc). Din fericire, tot mai multă lume le cunoaște și optează pentru aceste produse!

Un nou trend cu adevărat sustenabil: produse de menstruație reutilizabile, create din grija pentru femei mai sănătoase și o planetă mai sănătoasă 

Pe perioada vieții sale, o femeie utilizează iar apoi aruncă la gunoi aproximativ 10.000 de absorbante și tampoane de unică folosință, și din păcate, datorită conținutului lor de plastic, e nevoie de aproximativ 200-500 de ani ca acestea să se descompună. Pentru ca arăta frumos,  albe și curate, aceste produse de unică folosință sunt tratate cu clor. Pentru ca aceste combinații de hârtie/bumbac/plastic niciodată nu ar reuși să absoarbă acea cantitate de lichide ca și țesăturile naturale, ele au în interiorul lor un gel albastru “special” care adeseori conține și elemente toxice, cum ar fi dioxina

Materia primă acestor granule uscate albastre este fie petrolul, fie amidonul de porumb. Totuși, cea mai mare problemă este tocmai metoda prin care ele funcționează: când aceste granule interacționează cu sângele, sau cu orice fel de lichid, ele capătă o consistență gelatinoasă, astfel  lichidul este menținut în interiorul absorbantului/tamponului. Această substanță gelatinoasă umedă constituie un habitat prielnic înmulțirii bacteriilor, iar reacția chimică care are loc între diferitele chimicale și sânge produce un miros neplăcut.

Siguranță și sănătate feminină

Din fericire, avem acum la îndemână metoda bunicilor noștri într-o variantă modernă, condimentată cu un pic de design. Fie că ești adolescentă sau persoană mai matură, (și) acest aspect al vieții tale – și a mediului tău înconjurător – poate fi schimbată într-o direcție pozitivă. Nu trebuie, ca aceste zile să fie neapărat neplăcute sau dureroase. Absorbantele reutilizabile și chiloții de menstruație (de calitate) conțin 100% țesături permeabile la aer, ele sunt naturale, foarte moi și absolut sigure din punctul de vedere al etanșeității.

Pentru că la confecționarea absorbantelor și chiloților de menstruație de la Ono sunt folosite aceleași țesături moi ca cele ale lenjeriilor intime pentru femei, ele sunt foarte confortabile la purtat. Aceste țesături absorb lichidele în mod incredibil, de aceea este posibil ca absorbantele în cauză sa fie chiar mai subțiri decât variantele convenționale. Trebuie doar să le fixați pe lenjeria dumneavoastră intimă cu capsele (fără plastic și fără nichel!) de pe aripioarele absorbantului și sunteți gata de plecare. Ele nu vor aluneca datorită formei corespunzătoare și a capselor.

Absorbantele sunt disponibile în diferite mărimi și grade de absorbție, cu țesături și modele diversificate, având în vedere că și noi, femeile, suntem foarte diferite. 

Întreținute corespunzător, produsele de menstruație reutilizabile sunt mai igienice decât cele de unică folosință 

Secretul pernițelor constă tocmai în structura lor, astfel ele rețin lichidul mult mai eficient decât orice produs de unică folosință. Mențin sângele în interior, iar straturile absorb lichidul astfel încât nu o să aveți senzația aceea neplăcută de umezeală. Aceste absorbante lavabile nu conțin nici un fel de chimicale și/sau gelatină, astfel bacteriile nu vor mai constitui o problemă reală. E ca și cum va-ți păta cu sânge un tricou: se usucă rapid și rămâne așa pâna la următoarea spălare.

Pernițele sunt ușor de întreținut: se pot împacheta fără picurare print-o simplă pliere și fixate cu capsele de pe aripioare, iar până  când ajungeți acasă, le puteți depozita discret într-un suport impermeabil, special creat cu acest scop. După o scurtă clătire cu apă rece, ele se pot spăla chiar si cu mașina de spălat. Atât, nimic dificil.

Bumbac certificat, comerț echitabil


Toate absorbantele lavabile, chiloții de menstruație și petalele intime disponibile la Ono sunt confecționate de către un mic antreprenor cinstit și conștiincios. Acest producător folosește doar bumbac certificat Global Organic Textile Standard (GOTS) sau Oekotex 100 Standard (așadar, garantat nu conțin substanțe care dăunează sănătății), iar capsele absorbantelor sunt fără plastic și fără nichel. Îți garantăm că toate aceste produse sunt prietenoase atât cu sănătatea ta cât și cu mediul înconjurător: 👩‍🦱💜🌍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *