Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm și nu de azi de ieri. La nivel global, undeva la o treime din totalul alimentelor sunt aruncate, iar la nivel european, aproximativ 20%. Aici vorbim atât despre consumul casnic, cât și despre HoReCa și producție. Dacă la nivel macro ne e greu să facem o schimbare, la nivel micro – și anume acasă – totul depinde de noi. Trebuie să ne dezobișnuim să cumpărăm mult, să nu cumva să lipsească din casă ceva ce probabil nu vom folosi niciodată. Fără să fim neapărat atenți la etichetă punem în coș tot felul de produse. În preajma sărbătorilor, acest fenomen ia și mai mare amploare, pentru că simțim nevoia să cumpărăm și mai multe, pentru a-i servi cu bunătăți pe cei care ne trec pragul. Însă nu întotdeauna ne gândim ce se întâmplă cu toate alimentele care rămân după ce oaspeții pleacă acasă.
Fă un meal plan
Planificarea meselor este un ritual care prinde tot mai mult teren mai ales când vorbim despre risipa alimentară. Asta pe lângă faptul că îți va salva timp prețios. Fă calcule despre câte persoane vor fi prezente la masă în fiecare zi și crează rețete ținând cont de acel număr și de dietele speciale pe care fiecare dintre cei prezenți le are. Apoi gândește-te la rețete care se potrivesc și fă lista de cumpărături care să conțină ingredientele necesare. Încearcă să nu adaugi în coș nimic din afara listei, pentru a te asigura că nu vei avea ce să arunci mai târziu. Un alt sfat legat de lista de cumpărături este inventarierea alimentelor pe care le ai în casă: fie că sunt în cămară/ spațiu de depozitare, congelator sau frigider. Astfel vei putea să nu cumperi același lucru de două sau trei ori.
Alimentație sezonieră
Mai ales acum că suntem în sezonul în care încep să apară legumele proaspete, ar fi ideal să le alegi pe acestea în detrimentul celor congelate. Alege să cumperi proaspăt, atâta timp cât sezonul îți permite să faci asta. Și, mai ales, în loc să dai o fugă la supermarket, mai bine îndreaptă-te spre magazine specializate, băcănii, magazine zero-deșeuri, piață sau alte magazine mici care se aprovizionează direct de la producători local. Iar de sărbători ce bine pică ridichile și ceapa verde pe masă? 😁 Și da, au apărut deja și la noi în magazin.
Depozitează corect alimentele
Iar acest lucru ține atât de modul în care este scris pe ambalaj că se depozitează, cât și de ordinea internă pe care o ai tu acasă.
Dacă ai o cămară sau un alt spațiu de depozitare pentru alimentele de tip paste, conserve etc, cel mai bine ar fi să le așezi în funcție de termenul de valabilitate: cele cu cel mai scurt în față, iar restul după ele. Astfel, tentația va fi să pui prima dată mâna pe ce ți-e mai la îndemână și apoi pe restul.
La fel să procedezi și cu cele din congelator și frigider. Vei ajunge încet-încet să-ți faci un obicei din asta și planeta îți va mulțumi!
Improvizează
Știm că uneori este greu să improvizăm atunci când vine vorba de rețete, de frică să nu stricăm ceva și să rămânem flămânzi. Însă Internetul este o sursă inepuizabilă de inspirație. Aici vei găsi ce să faci dacă ai fiert prea multe ouă pentru vopsit sau cozonacul a început să se usuce prea repede.
Donează
După ce ai umplut caserolele vizitatorilor și tot ai rămas cu multă mâncare, cel mai frumos gest pe care îl poți face este să o donezi celor care au mare nevoie de ea. Aici vorbim atât de orfelinate, azile de bătrâni sau cei de pe stradă. Un gest frumos după sărbători sau oricând îți va aduce o mare satisfacție sufletească.
Compostează
Unul dintre cei 5R ai stilului de viață zero waste este ROT, adică compostează. Aproximativ 50-60% dintre deșeurile pe care le generăm sunt formate din resturi organice care pot fi transformate cu ușurință într-o nouă resursă. Compostul ne ajută să diminuăm considerabil cantitatea de deșeuri din propria gospodărie și să creăm o resursă perfectă pentru grădinărit.
Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos atât acum, când Paștele este tot mai aproape, cât mai ales zi de zi. Pentru că risipa alimentară nu este o problemă cu care ne confruntăm sporadic.
Să ai sărbători frumoase, cu multă bucurie și lumină!
PS. Pentru mai multe sfaturi anti-risipă, urmărește-i pe cavalerii anti-risipă de la Food Waste Combat.