fbpx

Există oare îndulcitor natural, sănătos și sustenabil?

Toată lumea știe deja, că zahărul nu este sănătos. Așadar, pe rafturile magazinelor și plafarelor găsim o grămadă de alternative la zahărul alb rafinat: de la zahăr brun de trestie, zahăr de cocos, sirop de agave, pudră și picături de stevie, sirop de arțar, miere, până la eritriol, green sugar sau xilitol… Adevărul trist este că majoritatea acestor produse dispun mai degrabă de marketing excelent, decât de efect nutrițional bun.

Este zahărul brun mai sănătos?


Nu prea… Desigur, cu cât un produs este mai nerafinat, cu atât e mai bine. Din acest punct de vedere, sigur că zahărul brun se clasifică deasupra zahărului alb rafinat: pentru că mai conține melasă, și mici cantități de minerale (plus că un zahăr brun bio nu conține urme de chimicale). Consumat însă regulat, și zahărul brun are aceeași efecte negative asupra organismului, ca și cel alb: poate contribui la formarea/agravarea bolilor cardiovasculare, carențe nutriționale, leziuni oculare, formarea cariilor dentare, obezitate; afectează în mod negativ: mucoasa digestivă, pancreasul, sistemul nervos, sistemul imunitar, funcționarea ficatului și rinichilor, dar și echilibrul fragil al sistemul endocrin.

Siropuri exotice, îndulcitori sintetici


Siropul de agave – îndulcitor “natural” din laborator. Indiferent de ce scrie pe etichetă, siropul de agave nu e nici natur, nici raw – este un produs rafinat obținut prin încălzire, apoi supus unor procese multiple enzimatice și de rafinare.
Un alt îndulcitor în vogă este siropul de arțar – atenție însă: nici acest îndulcitor nu este recomandat în candidoze, infecții sau disbioze, dezechilibrul florei intestinale.

Despre majoritatea îndulcitori sintetici s-a dovedit deja că – deși nu îngrașă și au indexul glicemic scăzut – au multiple efecte adverse, așadar multe dintre ele sunt deja interzise în anumite țări. Eritriorul (componenta faimoasei “green sugar”) este de asemenea un produs sintetic cu marketing faimos, dar explorând literatura de specialitate, iese la iveală adevărul dezamăgitor: în lipsa cercetărilor, nu știm încă exact ce efecte are consumul acestei substanțe asupra organismului.

Superfood dulce local

Cea mai sustenabilă și sănătoasă variantă este folosirea cu MODERAȚIE a îndulcitorilor naturali locali, cum ar fi: fructele dulci proaspete (cu coajă și fibre) și uscate, mierea, stevia (atenție însă: nu lichidul incolor de la plafare, ci frunza proaspătă sau uscată și măcinată), concentratul de topinambur.

Superconcentratul de topinambur bio este de fapt un superaliment bogat în inulină și fitonutrienți (vitamine, minerale, oligoelemente, fibre solubile și insolubile). Acesta nu este doar un îndulcitor sănătos, ci mai degrabă un aliment multifuncțional, care modifică procesele fiziologice și biochimice din organismul uman, având rol preventiv în apariția multor afecțiuni și conducând la o stare de sănătate îmbunătățită.

Inulina este un prebiotic natural, cu multiple beneficii asupra sănătății:
– stimulează sistemul imunitar al organismului
– scade nivelul de bacterii patogene în intestin, echilibrează flora intestinală
– contribuie la regenerarea mucoasei intestinelor (adjuvant în sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colitis ulcerosa etc)
– eficient împotriva constipației, reglează tranzitul intestina
– scade riscul osteoporozei prin creșterea absorbției mineralelor
– reduce riscul aterosclerozei și artritei
– scade nivelul colesterolului “rău” (LDL)
– echilibrează glicemia – prevenind sindromul metabolic și diabetul zaharat
– contrar zahărului, nu contribuie la dezvoltarea cariilor dentare, ci din contră: susține sănătatea cavității bucale
– scade pofta de dulciuri
– reglează apetitul, poate fi de mare ajutor în curele de slăbire, ajută metabolizarea grăsimilor
– ajută procesele de detoxifiere ale organismului (eliminarea metalelor grele)

Produsul poate fi consumat și de cei care suferă de diabet zaharat (până la cantitatea de 30-50 g, metabolizarea produsului nu necesită insulină), rezistență la insulină, endometrioză sau candidoză, este recomandat și copiilor cu vârsta de peste 1 an.
Superconcentratul de topinambur este bogat în: inulină (fructo-oligosacharid, prebiotic natural), beta-carotină, vitaminele B, minerale și oligoelemente (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, cupru, crom, mangan, seleniu), fibre alimentare (pectină), fitonutrienți, acizi organici.

Din punct de vedere nutrițional, superconcentratul de topinambur este cel mai complex îndulcitor, cu conținut mai bogat de fitonutrienți ca orice sirop exotic, nemaivorbind de multiplele efecte benefice asupra sănătății. Pe deasupra, este fabricat dintr-o plantă locală, topinamburi crescuți fără chimicale, certificați ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *