fbpx

Fair Trade Day – Ziua internațională a comerțului echitabil

Iniţiată de Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization – WFTO), Ziua mondială a comerţului echitabil se sărbătoreşte anual, în a doua sâmbătă a lunii mai.

La Ono Despachetărie în fiecare zi punem mare accent pe implementarea valorilor farir trade, deoarece sustenabilitatea nu este egală doar cu un stil de viață zero waste.

Cu roadele muncii producătorilor de ALIMENTE SĂNĂTOASE ne hrănim zi de zi și noi, orășeni și consumatori educați. De aceea – pe lângă sănătatea proprie – ne gândim și la bunăstarea producătorilor cinstiți, cu care împărtășim aceeași valori legate de sustenabilitate.
După cum probabil știți deja, Ono este un magazin de tip zero waste: majoritatea produselor aici le poți cumpăra vrac (direct în recipientele tale reutilizabile), în borcane returnabile sau – în cel mai rău caz – în ambalaje simple de hârtie kraft, compostable. De ce? Răspunsul este foarte simplu: din motive de sustenabilitate și de sănătate.
Din aceeași motive, alegem să punem pe rafturile magazinului preponderent produse bio, locale, etice. Ne selectăm cu mare grijă furnizorii: este foarte important calitatea produselor, dar la fel de important este ca producătorul să primească un preț corect pentru munca lui depusă – încurajând astfel COMERȚUL ECHITABIL.


Știai că, dacă cumperi produse fair trade, contribui la:


✅ încurajarea metodelor de cultivare sustenabile?
✅ plata unui preţ corect pentru produsele comercializate?
✅ faptul ca munca lucrătorilor să se desfăşoare în condiţii sigure şi decente?
✅ îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru oamenii din ţările în curs de dezvoltare?
✅ evitarea încălcării drepturilor copilului?
✅ încurajarea spiritului antreprenorial?
✅ dezvoltarea comunităților locale?
✅ protejarea mediului înconjurător?
Contrar comerțului convețional – bazat doar pe profitul cât mai mare a unui număr foarte mic de persoane – comerțul echitabil are la bază TRANSPARENȚA, RESPECTAREA MEDIULUI și a DREPTURILOR OMULUI – în special a drepturilor femeilor și ale copiilor – RESPECTAREA METODELOR de producție TRADIȚIONALE; deasemenea urmărește SPORIREA ECHITĂȚII în comerțul local, național și internațional. Doar acest tip de comerț poate contribui la dezvoltare durabilă și sustenabilă, oferind condiții comerciale mai bune și apărând drepturile producătorilor și lucrătorilor marginalizați. Acesta este interesul nostru comun, al tuturor 🧚‍♂️.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *