fbpx

Trei motive ca să nu mai cumperi caju

Un exemplu tipic de „superfood” în vogă este caju-ul, care a ajuns să fie una dintre cele mai vândute tipuri de oleaginoase atât în Europa, cât și în SUA.

1. Superfood exotic versus superaliment local

De multe ori acesta este recomandat a fi inclus în alimentație din cauza conținutului bogat de calciu. Păi, comparativ, semințele de floarea soarelui conțin cantitate dublă de calciu… Nemaivorbind de conținutul mult mai ridicat de proteine (este valabil și la semințele de dovleac, cânepă etc). Plus, semințele de floarea soarelui sunt de 33 de ori mai bogate în vitamina E decât caju-ul!

2. Ingredientul top în bucătăria raw-vegană: caju-ul procesat termic

Deși caju-ul este un ingredient favorit în bucătăria raw vegană – adevărul este că cel convențional din comerț nu este un aliment raw (chiar dacă pe ambalaj scrie /greșit/ „caju crud”), acesta pe parcursul prelucrării este procesat termic (în cel mai bun caz putem vorbi deci de „caju natur”).

Dacă nu ne credeți, că se pot prepara deserturi delicioase în totalitate RAW vegane și fără caju, vă recomandăm să gustați: biluțele cu prune și migdale, Vaffaello, sau favoritul nostru rulada cu cremă de ciocolată&semințe de cânepă&fructe uscate.

3. Sclavie modernă sau solidaritate socială – tu ce alegi să susții?

Între cele două straturi de coajă ale semințelor de caju sunt substanțe toxice, care adesea cauzează arsuri lucrătorilor care le prelucrează. Aceste femei lucrează pentru un salar de sub limita subzistenței, și pot fi recunoscute după mâinile lor pline de răni de arsuri.

Se poate trăi și fără caju!

Acestea fiind spune, în loc de caju noi vă recomandăm semințele de cânepă, dovleac, floarea soarelui, in, mac, nucă, alunele de pădure. Ați gustat de exemplu supersos-ul raw de semințe de cânepă?

INGREDIENTE: 1 cană de semințe de cânepă, 1/2 cană de apă sau lapte vegetal, 1-2 linguri se oțet de mere/suc de lămâie, sare, piper, OPȚIONAL: pătrunjel, mărar, busuioc, usturoi etc, 1-2 linguri de ulei de cânepă presat la rece, pentru un plus de savoare: fulgi de drojdie de bere. PREPARARE: mixați – și gata.

Iar dacă nu poți trăi nicicum fără caju, alege întotdeauna caju atestat fair trade – ceea ce asigură că deopotrivă condițiile de lucru și salariul muncitorilor implicați sunt decente.

#acceptaprovocarea💪☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *