fbpx

Ziua mondială a apei

Apa înseamnă viață.

Apa pură este vitală pentru oameni, animale și plante.

Apa – de la bun universal şi gratuit – a devenit o marfă cu preţ, uneori chiar foarte ridicat. Un nonsens al societății moderne este comerțul apei plate/minerale la flacon de pet. Din fericire, suntem tot mai mulți, care în loc de flacoane toxice de plastic consumăm apă/alte băuturi din sticle reutilizabile din materii nonpoluante, totodată sigure și pentru sănătate (inox/sticlă).

Mergând mai departe: fiecare produs fabricat are nevoie de apă.

Spre exemplu, pentru a produce:

  • o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru
  • 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă!
  • pentru a produce 500 g avocado (2-3 bucăți) în Mexic (cel mai mare exportator de avocado) este nevoie de aproximativ 272! de litri de apă.

Fiecare strop contează

Am putea continua cu exemple de-a dreptul șocante, de la industria alimentară până la cea a textilelor… Știați de exemplu, că și bumbacul este un material al cărui producție necesită cantități uriașe de apă?

Din păcate, atât în industrie, cât și în agricultura convențională se utilizează multe substanțe toxice care ne poluează apele naturale. Unele substanțe, cu timpul ajung să fie interzise – precum insecticidul Calypso, care a fost interzis anul trecut de către UE. Cu toate acestea insă, (și) această substanță încă mai poate fi procurat cu ușurință și în România, mai este utilizat, și ne poluează apele în continuare…

Consumatorii educați însă pot avea o influență uriașă și în acest segment, prin alegerile pe care le fac. Probabil nu avem nevoie de garderobă uriașă (pline de articole fast fashion de proastă calitate), deasemenea putem să ne informăm și să ne setăm noi înșine limite realiste în orice segment al vieții: renunțăm la obiecte de plastic de unică folosință, dar și din cele biodegradabile/naturale (hârtie, bumbac etc) încercăm să consumăm cât mai puțin posibil. Încurajăm și susținem agricultura organică locală, și nu ne lăsăm vrăjiți de sloganurile societății consumeriste: doar alimentele locale sunt la fel de sănătoase și gustoase ca și superfood-urile exotice.

Trecând de la consumerism la #minimalism, nu doar că salvăm resurse importante, dar ne și simplificăm viața. Iar simplitatea este un lucru de care ducem mare lipsă azi 🌏💙.

Surse Date:

https://tudatosvasarlo.hu/felejtsd-el-szuperkajat/…

http://www.meteo.md/…/page…/Ziua_mondiala_hidro_2017.pdf

📸https://www.furnacesblog.com/…/world-water-day…/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *