fbpx

Maia fără gluten din făină de orez brun

Din păcate, pâinea fără gluten din comerț este ori scumpă, ori conține adaosuri nesănătoase. Însă – contrar prejudecăților – nu e știință avansată să prepari maia și pită fără gluten.

Pentru a prepara o maia simplă și faină fără gluten, ai nevoie doar de:

 • făină de orez (recomandăm integrală)
 • apă (filtrată sau fiartă și apoi răcită)
 • un borcan curat /mai mare/ cu capac
 • răbdare 🙂

Procedeu:

➡️ Amestecăm 2 linguri de făină de orez cu 2 linguri de apă. Așezăm capacul borcanului, dar numai îl punem așa lejer, nu îl închidem (deci nu rotim capacul pe borcan). Păstrăm borcanul la temperatura camerei.

➡️ De trei ori pe zi (aproximativ la intervale egale) hrănim maiaua cu 1 lingură de făină de orez și 1 lingură de apă. Amestecăm foarte bine.

Magia fermentării

În primele zile se pare că nu se întâmplă nimic. Apoi, încet-încet vor apărea bule de aer în aluat.

Și aproximativ în a cincia zi (sau un pic mai târziu, depinde de temperatură) aluatul „se umflă”, adică după câteva oră de la hrănire își dublează volumul – acesta este semnul că s-a întâmplat magia: maiaua este gata de utilizat! Sau, dacă aveți nevoie de cantitate mai mare de maia, mai puteți continua să o hrăniți în modul prezentat de mai sus.

Maiaua se poate păstra – fără să mai fie nevoie să o hrăniți – în frigider. În acest caz, înainte să o folosiți, e nevoie să o reactivați: o scoateți din frigider, și o hrăniți – în modul prezentat mai sus – până când prezintă semnele „de magie” descrise mai sus :).

Cu ajutorul acestei maia puteți prepara nu doar pâine fără gluten, dar și clătite, prăjuturi și pogăci.

4 thoughts on “Maia fără gluten din făină de orez brun

 1. Carmen Savastre says:

  Buna seara ,va rog sa imi spuneti ce gramaj de maia pot folosi ca inlocuitor de drojdiei. Foul mru este alergic la gluten ,drojdie ,kactoza ,zahar si intentionez sa fac o painica din orez si sa inlocuiesc drojdia cu maia din orez ,cred ca merge . La 360 gr orez se foloseste 12,5 gr drojdie uscata la maia cat pot pune ? Va multumesc anticipat ptr raspuns !

 2. Ana says:

  Buna ziua,
  Multumim pentru reteta impartasita.
  am o mica nelamurire: in cele 5 zile de hranire initiala, doar adaugam apa si faina de orez – crestem cantitatea de maia – sau in borcan ramane o cantitate constanta de amestec – renuntam la o parte din ea?
  Se intampla sa aveti vreo reteta de maia si fara orez? am intoleranta si la orez (si la gluten) si ar fi de preferat sa evit si acest aliment.
  Multumesc frumos.

  • echipa ONO says:

   Bună ziua!
   Doar adaugăm apa și făina, fără să renunțăm la o parte din amestec. Dar, după ce avem deja o cantitate prea mare de maia, putem să folosim surplusul pentru a realiza clătite, prăjituri, chifle.

   Noi nu am încercat niciodată, dar am citit că și din făină ovăz (fără gluten) se poate realiza maia bună – metoda este aceeași. Puteți încerca și din făină de mei sau hrișcă, posibil să funcționeze.

   Sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *