Iată o idee de cină echilibrată, plină de nutrienți și savoare. Acest risotto se poate prepara din ingrediente locale – e simplu, rapid și sustenabil.
Ingrediente:
- 1 legătură de sparanghel
- 250 g orez (brun) / mei
- 2-3 bucăți mari de ceapă galbenă
- ulei extravirgin de măsline Kalamata
- 3-4 căței de usturoi
- 200 ml vin alb sec/demisec
- 120 g semințe de cânepă
- 50 g fulgi de drojdie de bere inactivă
- sare, piper proaspăt măcinat
- mirodenii proaspete, după gust: mărar/pătrunjel/coriandru.
Mod de preparare:
Călim ceapa, peste care aruncăm meiul/orezul brun spălat (plus apă). Meiul se fierbe în cam 15-20 de minute, orezul brun în 40 de minute – timp în care pregătim sosul condimentat: într-un blender amestecăm semințele de cânepă, drojdia de bere, vinul alb, usturoiul, sarea, piperul mozaic și mirodeniile proaspete.
Adăugăm și bucățelele de sparanghel verde peste orezul/meiul fiert.
Turnăm sosul rezultat peste meiul fiert, lăsăm totul să mai dea în clocot, și gata. Recomandăm să fie servit cu salată verde cu rucola.
Poftă mare să aveți! 🍲🍸
Sfat:
Semințele – oleaginoase, cereale, leguminoase – conțin așa-numite antinutrienți (fitați, acid fitic, lectină) – acestea, consumate în cantități mari, acționează ca și inhibitori enzimatici, de asemenea blochează absorbția mineralelor. De aceea, este recomandat ca semințele să fie “hidratate” în apă ușor sărată (peste noapte) înainte de a fi consumate/gătite. E și mai bine, dacă le mai și lăsați la germinat 1-4 zile.