fbpx

Relația „complicată” dintre iubire, natură, sustenabilitate și zero waste

Iubirea nu este egală cu faptul că ne place de ceva/cineva 

Iubirea nu este doar ceva pasiv și recreativ. Câteodată mai implică și sacrificii. Măcar un minim de efort. Sau îl putem numi cum vrem, dar în orice caz, implică DEPĂȘIRE DE SINE: grijă, ocrotire, acțiune. Poate chiar renunțăm la niște timp liber, confort, fițe, bunuri materiale/financiare. 

De exemplu: susțin că iubesc animalele, pentru că am cumpărat un câine scump de rasă trandy. Păi nu, nu asta înseamnă iubire. Iubești animalele dacă salvezi viața unui animal vagabond, sau mergi să faci voluntariat la adăposturile pentru animale, sau te implici în demersurile ca drepturile animalelor să fie recunoscute, și/sau încerci să consumi mai puțină alimente de origine animală – și mai ales din acelea provenite din crescătorii industrializate.  Și că în urma acestora cu pretinzi recompensă materială – pentru că recompensa e conștiința împăcată.

Dacă iubești natura cu adevărat, probabil știi deja, că sustenabilitatea nu se rezumă doar la mișcarea zero waste. Și la nici o altă mișcare eco-friendly, mai mult sau mai puțin trendy din zilele noastre: veganism, biomanie, permacultură, bionomie, minimalism, fairtrade, zero/less waste, economie circulară etc.

Dacă dorim cu adevărat să protejăm natura și viitorul următoarelor generații, e foarte important să fim conștienți de faptul că sustenabilitatea este un concept larg, chiar holistic, care cuprinde și mișcarea/stilul de viață zero waste, dar nu se rezumă doar la acesta. Ci cuprinde cam tot din lista de mai sus, ba chiar mai multe inițiative eco-friendly – în limitele raționalismului, bineînțeles. Cei pesimiști și leneși pot considera că acestea /chiar și ca inițiative izolate/ sunt doar idealisme în ziua de azi. Nouă însă ne plac provocările, și am văzut cu ochii noștrii că sustenabilitatea și minimalismul funcționează, iar o viață simplă, nonpoluantă, bazată pe susținerea reciprocă a membrilor comunității locale funcționează – și chiar e suficient să ne asigure un trai decent, ba chiar și fericire – mult mai multă fericire decât o viață risipitoare, egoistă, carieristă.

Putem să alegem să dăm vina pe guvern, pe lipsa de timp/bani sau alți factori, dar un lucru e sigur: prin stilul de viață adoptat, prin alegerile de zi cu zi și cu banii cheltuiți de fapt ne depunem votul pentru lumea în care dorim să trăim.

Ce implică așadar sustenabilitatea – pe plan individual?

Putem începe chiar azi acțiunile pozitive în acest sens, dacă:

  • favorizăm alimentele locale și sezonale, neambalate, crescute în regim natural (fără utilizarea pesticidelor, insecticidelor și îngrășămintelor sintetice)
  • favorizăm cosmeticele naturale locale și detergenții ecologici vrac/în ambalaje returnabile
  • trecem pe o dietă bazată preponderent de alimente vegetale
  • refuzăm să susținem marile corporații, în favoarea micilor fermieri și întreprinzători locali, a producției și a comerțului echitabil
  • renunțăm articole de fast fashion (refuse) și materiale sintetice în favoarea articolelor second hand (reuse), materialelor naturale, și a articolelor de calitate, fabricate în condiții etice (fairtrade)
  • favorizăm obiectele reutilizabile, de calitate superioară, din materiale naturale
  • susținem acțiunile de protejare a pădurilor și a resurselor naturale în general
  • susținem inițiativele locale ce vizează orice latură a sustenabilității (educație ecologică, grădini comunitare, inițiative zero waste, biodiversitate, agricultură ecologică, economie circulară etc)
  • refuzăm consumerismul: cumpărăm doar cât avem nevoie, evitând lucrușoarele ieftine și inutile, risipa de orice fel (alimentară, a ambalajelor etc).
  • favorizăm vacanțele locale în detrimentul vacanțelor exotice
  • dacă avem grădină, în loc să ne concentrăm pe iarba verde perfectă și betoane, plantăm copaci, arbuști, creștem plante organice comestibile
  • putem planta și practica grădinăritul și pe balcon sau în grădini comunitare (sau putem chiar înființa una, dacă nu există încă în apropierea noastră)
  • compostăm resturile organice, reutilizăm și redăm o nouă viață obiectelor vechi (rethink, repurpose) 
  • ne străduim să reducem volumul deșeurilor casnice (reduse), colectăm separat deșeurle inevitabile (recycle)
  • depunem eforturi pentru a deveni consumatori educați și responsabili: nu ne lăsăm păcăliți de reclame și sloganuri, ci ne documentăm și învățăm să distingem greenwashing-ul de eforturile reale în domeniul protecției mediului.

🦸‍♀️💚🌍Trecerea la obiceiuri mai sustenabile implică din partea fiecăruia determinare, dar și empatie și inteligență emoțională – poate fi privit chiar ca parte a unui proces amplu de AUTODEZVOLTARE. Pe toate planurile, devenim preocupați de lucruri care contează cu adevărat, lăsând la o parte consumerismul, snobismul, cinismul, sofismul. Evoluăm pas cu pas, și suntem mândri de fiecare schimbare pozitivă implementată. Pentru că o facem pentru noi, deasemenea pentru generațiile următoare, pentru planetă și toate viețuitoarele ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *