fbpx

Castraveți și zucchini covășiți crocanți – fără pâine/cartofi

La noi, vara și toamna este perioada experimentelor în ceea ce privește legumele și fructele fermentate. Fermentarea legumelor este un proces extraordinar de simplu, avem doar nevoie de legume, apă curată și sare neiodată, opțional condimente/mirodenii. Nu o să avem nevoie să punem feliuțe de pâine sau bucățele de cartofi deasupra legumelor – deoarece legumele fermentează natural și fără adaos de pită/cartofi sau alte cele.

Pentru castraveți/zucchini covășiți simpli și crocanți o să aveți nevoie de:

Pentru 1 kg de castraveți/zucchini o să aveți nevoie de aproximativ 1 l de apă fiartă și răcită.

Magia fermentării

Procedeul:

  • spălăm legumele
  • tăiem capătul castraveților, apoi fiecare bucată pe lungime în ambele direcții (dar nu le tăiem chiar până la capăt, ca să rămână fiecare castravete într-o bucată)
  • zucchini se taie rondele mai groase (fără să le curățăm de coajă)
  • pe fundul borcanului putem pune condimentele boabe și cățeii de usturoi
  • așezăm castraveții în borcan, strâns unul lângă celălat, deasemenea și firele de mărar/cimbru/anason
  • deasupra putem așeza câteva rondele de zucchini (opțional)
  • umplem borcanul aproape complet cu apa sărată (lăsăm doar un spațiu liber de aprox 5 mm) și punem capacul borcanului
  • putem așeza borcanele la semiumbră sau le putem lăsa și în bucătărie
  • castraveții/zucchini covășiți vor fi gata de savurat în aproximativ 3-7 zile, în funcție de temperatură.

Rezultatul va fi o murătură raw, fermentată natural, fără adaos de zahăr/oțet/conservanți, cu efect probiotc, plină de culturi lactice active.

Există doar un singur secret al fermentării legumelor: legumele trebuie să fie permanent acoperite cu apa sărată (în caz contrar se va strica/înmuia/mucegăi tot lotul), așadar să nu uitați să verificați zi de zi nivelul apei de pe legume!

Sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *