Este cunoscut faptul că germenii conțin substanțe nutritive într-o concentrație foarte ridicată .
Drojdia de bere (ciuperca unicelulară Saccharomyces cerevisiae) se diferențiează de alte tipuri de drojdie prin faptul că este crescută pe substanțe nobile, cum ar fi hameiul sau orzul germinat (malțul), iar apoi cultura este uscată. Micronutrienții din drojdia de bere inactivă (seleniu, riboflavină, tianină, niacină, cupru, vitaminele B, potasiu, acid folic) sunt legate de aminoacizi – acesta înseamnă biodisponibilitate foarte ridicată pentru organismul uman (nutrienții sunt absorbite cu eficiență mult mai ridicată decât în cazul oricărui supliment alimentar!) .
Este considerată un aliment cu o concentrație extrem de ridicată de aminoacizi (50%) și conține întreaga gamă de aminoacizi esențiali; mai mult de atât, conține și acid nucleic, care ajută la metabolizarea proteinelor. Per total este o sursă complexă de aminoacizi, potrivită oricărei persoane, în special sportivilor și veganilor.
Printre efectele benefice ale drojdiei de bere asupra organismului se mai enumeră:
- Întărește sistemul imunitar;
- Efect puternic antiinflamator și antioxidant;
- Capacitate ridicată de regenerare a celulelor (conține întreaga gamă de vitamina B). Consumul regulat de drojdie de bere contribuie la sănătatea și frumusețea părului, elasticitatea tenului, tonifierea musculaturii;
- Reduce glicemia, contribuie la metabolismul eficient al insulinei, contribuie la eficiența curelor de slăbire;
- Întărește vederea;
- Previne apariția migrenei;
- Contribuie la sănătatea creierului;
- Susține digestia și previne apariția diareei (contribuie la formarea unei flore intestinale sănătoase și ajută absorbția nutrienților din alimente);
- Previne anemia (susține metabolismul și absorbția fierului).
Doza zilnică recomandată este de aproximativ 2 linguri mari.
Noi preparăm cu ajutorul ei creme de brânză vegană și preparate cu legume la cuptor, sau o consumăm presărat pe pizza, paste, supe creme, pâine prăjită…
Exemple de rețete cu drojdie de bere:
- Tocăniță vegană de cartofi dulci cu cremă de arahide și fulgi de drojdie
- Pate auriu de mazăre uscată (mazărea galbenă se poate înlocui cu linte maro/roșie)
- Sos raw de cânepă – supernutritiv și sustenabil
- Risotto cu sparanghel și sos de brânză vegană
- Tzaziki vegan
- Chips de legume colorate cu fulgi de drojdie de bere.
Este important de știut că pentru dospit (pâine, cozonaci etc) drojdia de bere inactivă nu este potrivită!
#drojdiedebere#vrac#superfood#sursadeproteinavegana#healthyandtasty#beONO