Periile și bureții sintetici /pe tot parcursul utilizării lor/ sunt o sursă continuă de poluare cu microplastic; iar la finalul ciclului lor de viață devin deșeuri de plastic – care nici măcar nu sunt reciclabile.
Așadar, vă propunem să folosiți ustensile din materiale naturale, nonpoluante: din lemn netratat, și fibre 100% naturale – fie de origine animală, fie de origine vegetală /fibris sau union/.
Fibris: un material natural, produs din frunzele plantei agave. Este un material durabil și complet biodegradabil.
Union: material natural, abraziv, termorezistent, produs din frunzele plantelor agave și palmierului de zahăr; se caracterizează prin duritate crescută, este complet biodegradabil.
Perii naturale utile în bucătărie:
- pentru spălarea vaselor vă propunem să încercați: bureții lufa sau periile rotunde din fibris sau union; periile pentru curățarea sticlelor, în trei mărimi. Și avem deja și perii pentru curățat paie din păr natural, de capră.
- preferata nostră este peria de curățat legume fibris+union care ne salvează mult timp în bucătărie: doar frecăm un pic cu ea legumele /morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina bio/ și sunt gata pregătite pentru gătit sau de consum.
- perie de cozonac – cu care putem unge nu doar cozonacii, dar și pita cu ulei, sau orice alt preparat.
Pentru curățenie generală:
- peria univesală “pișcot” – noi o folosim pentru curățenie generală (vană, cabină duș, covoare etc);
- perii de haine;
- cap mătură cu păr de cal – cu/fără mâner;
- perie mare pentru curățare, abrazivă – cu/fără mâner;
- perie wc /cu fire lungi de fibris/ frumoasă și eficientă.
Pentru îngrijire personală:
- perii de păr în diferite mărimi; inclusiv cu păr foarte moale de capră – pentru bebeluși;
- perii de unghii, perie de spate;
- pămătuf de bărbierit, perie de mustață, perie de barbă.
Aceste perii nu conțin materiale poluante și au o perioadă de utilizare îndelungată; iar cumpărându-le sprijiniți o mică afacere familială și comerțul echitabil.
“Atunci când cumperi de la afacerile mici, locale, de familie, nu plătești pentru vile luxoase, bolizi, ceasuri scumpe și alte fițe… Plătești pentru o viață normală și decentă. Și nu doar atât, protejezi mai bine și natura. Întotdeauna susținerea afacerilor din comunitatea în care locuiești înseamnă și mai puțină poluare” – România Ecologică.
Stop greenwashing Atenție mare: majoritatea bureților de cânepă, cocos sau alte materiale – care arată foarte asemănător cu bureții clasici – sunt fabricați de fapt dintr-o combinație de cânepă/cocos + materiale sintetice (plastic…), în consecință nu sunt nici compostabile, și nici cu adevărat prietenoase cu mediul.