Kimchi e o implozie de gust, arome și culoare, dar nici efectul benefic probiotic și sinergic al ingredientelor imunostimulatoare nu pot fi de neglijat… Kimchi e mai mult o murătură natural fermentată, picantă – realizat fără fierbere, fără adaos de oțet, zahăr sau conservanți.
Iată varianta noastră de rețetă ușor simplificată.
O să ai nevoie de
- vazră napa / 1 bucată (aproximativ 1-1,5 kg)
- ridiche (daikon e cel mai potrivit – 1 bucată / 1 legătură de ridichi mici / eventual 1 ridiche neagră)
- morcovi / 1-2 bucăți
- ceapă roșie / 1-2 bucăți
- usturoi / 4-5 căței
- ghimbir proaspăt / o bucată de minim 5 cm, sau după gust
- granule boia iute 1-3 linguri, după gust
- sare / 50-60 g
- miere / 1 lingură.
Mod de preparare:
- Varza se taie în fâșii de 2-3 cm, apoi se amestecă cu sarea și se lasă la repaus câteva ore, sau chiar și peste noapte – după care se scurge de sucul propriu.
- Se taie ridichea și morcovii în fâșii de 2-3 cm, ceapa roșie în felii, usturoiul și ghimbirul se răzuiesc
- Se amestecă bine toate ingredientele, punem rezultatul în borcane, și turnăm peste amestec din sucul de varză. Este foarte important, ca amestecul trebuie să fie complet acoperit cu lichidul sărat!
- Nu mai este nimic de făcut, doar să lăsăm conținutul borcanelor la fermentat – la temperatura camerei, timp de 2-3 zile, apoi:
- Savurați gusturile. Sănătate!