Indiferent că ești vegan, omnivor, vegetarian sau flexitarian – conform recomandărilor medicinei funcționale – ar trebui să consumi zilnic 8-10porții de legume. Nu trebuie să le mânânci pe toate în stare crudă, dar atențiune: din punct de vedere nutrițional, cartofii nu intră în categoria legumelor – păi ar fi și prea simplu, nu-i așa?
Din punct de vedere al conținutului de fitonutrienți importanți, legumele se împart în trei categorii:
- legume colorate
- frunze verzi/verdețuri
- legume cu conținut de sulf.
În mod ideal, din toate aceste 3 categorii ar trebui să consumăm zilnic câte 3 porții!
Însă, noi iarna nu mâncăm roșii, ardei și castraveți, pentru că nu sunt sezonale – în mod normal, acestea nici nu ar avea ce căuta pe rafturile magazinelor, în sezonul frig. Consumăm însă multe rădăcinoase, mai multe tipuri de varză, murături fermentate, germeni și microplante, ridiche neagră/daikon, bostan, conopidă, brocoli, rucola, spanac, verdețuri sezonale sau uscate…
Dar de ce să consumăm legumele cu conținut de sulf, și care sunt acestea?
Sulful este vital pentru organismul uman pentru că:
joacă un rol important în procesele metabolice
este vital pentru sănătatea articulațiilor
ajută procesele de detoxifiere ale organismului (extrem de important în cazul persoanelor care suferă deja de alergii/intoleranțe) și are efect dezinfectant
are efect antiageing
contribuie la sănătatea epidermei (având rol important în profilaxia și tratarea diferitelor disfuncții ca: dermatite, mătreață, eczeme, psoriazis), părului, unghiilor.
Din păcate însă, agricultura modernă convențională pune accent doar pe productivitate cantitativă, majoritatea producătorilor nefiind prea mult interesați de valorile nutriționale ale plantelor recoltate, și nici de efectele pe termen lung ale procedeelor de producție aspra mediului și sănătății noastre. Astfel, datorită tehnicilor utilizate, solurile sunt extenuate și nu mai conțin nutrienții necesari creșterii plantelor cu conținut bogat de macro- și microelemente vitale. Iar fertilizatorii chimici cu conținut de fosfat contribuie și ei la diminuarea accentuată în ceea ce privește absorbția sulfului.
Noi vă asigurăm că tot arsenalul de legume de pe insula Ono provine de la producătorii cinstiți, care cultivă prin tehnici regenerative și sustenabile, astfel încât acestea sunt adevărate superalimente sezonale https://rb.gy/jwzzck.
Și care sunt legumele cu conținut de sulf? Le cam puteți recunoaște după miros 😌… Iată care sunt:
- usturoi, leurdă, praz,
- ceapă albă/verde/galbenă/roșie,
- varză albă/roșie/creață/napa,
- kale,
- conopidă, brocoli,
- rucola, frunzele de muștar
- ridiche neagră/roșie/daikon
- gulii,
- pak choy, mizuna,
- sparanghel,
- rădăcină de pătrunjel
- microplante și germeni de rucola/ridichi/brocoli/praz/varză roșie/creson.
Sursă imagie: Leemage.