fbpx

Despachetăria Ono are acum mare nevoie de susținerea ta

HU / EN ⬇⬇

/RO/ Oameni buni,

În 30 septembrie sărbătorim 2 ani de la deschiderea ONO, care la vremea inaugurării a fost primul magazin zero waste din România, care totodată funcționa și ca spațiu comunitar al educației ecologice și soluțiilor sustenabile. Un vis împlinit, care a implicat enorm de multă muncă, dedicare, renunțare și resurse financiare. Și care a văzut lumina zilei pentru că o mână de oameni au crezut și au muncit.

După aproape 2 ani de activitate, amenajarea a 2 locații, trecerea printr-o pandemie care a poziționat criza climatică și poluarea cu plastic la coada listei de priorități pentru guverne și cetățeni deopotrivă, noi ne zbatem să supraviețuim și am ajuns la capătul puterilor și resurselor financiare.

Știm că ne-ai trecut pragul de multe ori (și îți MULȚUMIM pentru asta) și nu am avut toate produsele de care tu aveai nevoie. Știm că e greu să găsești parcare în apropierea magazinului. Știm că e greu să te organizezi cu recipientele reutilizabile pentru a veni la noi la cumpărături. Știm că nu avem prețuri așa de mici / competitive ca și marile magazine. Multe inconveniente la care încercăm să găsim soluții.

Dar avem ÎNCREDERE că putem schimba ceva legat de impactul pe care îl avem asupra planetei, pentru noi și viitorul copiilor noștri pe această planetă. Putem fi persoana / familia / strada / cartierul / compania / orașul / județul / țara care CREDE în sustenabilitate și sănătate, în mai puține deșeuri și într-o lume curată și sănătoasă și putem FACE concret ceva noi înșine, fără a mai aștepta schimbarea cadrului legislativ, a mentalităților etc. Putem fi noi, fiecare dintre noi, cei care demarează schimbarea, ACȚIONÂND.

Nu dorim să stârnim milă sau să strângem donații pentru plata datoriilor. Dorim ceva mai durabil și mai profund- angajamentul tău lunar de SUSȚINERE și crearea unei comunități eco-conștiente în care să ne sprijinim unii pe ceilalți, să colaborăm, să lucrăm și să susținem economia locală, adică pe NOI TOȚI.

Pentru a realiza acest lucru, noi avem nevoie ca minim 180 de persoane din Oradea și România să ne susțină cu 35 lei în fiecare lună timp de 1 an. Clienți, furnizori, producători, colaboratori, părinți, bunici, prieteni, oricine consideră benefică și inspirațională existența Despachetăriei ONO. În schimbul susținerii tale noi îți oferim 20% reducere la toate produsele noastre (alimente și non-alimente), de fiecare dată când vii la cumpărături (fizice sau virtuale, tu alegi). Dacă cumpărăturile tale la ONO vor fi de aproximativ 175 lei lunar sau aprox. 44 lei săptămânal, atunci deja ți-ai recuperat donația realizată datorită reducerii oferite de noi. Iar tot ce vei achiziționa peste suma acesta va beneficia în continuare de reducere și va fi câștigul tău.

Pentru a pune bazele comunității la care visăm, ne vom asigura că toți membrii comunității ajung să se cunoască reciproc și să ne sprijinim reciproc prin a alege produsele / serviciile oferite de fiecare dintre noi.

Mai pe scurt, tu ne sprijini cu o donație lunară de 35 lei (cam cât cheltui pe 2 beri artizanale sau o pizza) care funcționează ca un angajament față de noi și de Planetă. Pe care îi recuperezi în totalitate în momentul în care vii la cumpărături la ONO. Dacă alegi produse de 175 lei lunar, deja ți-ai recuperat donația. Din aproximativ 500 de produse existente în magazinul fizic și virtual (ono-despachetarie.ro), cu siguranță vei avea ce să alegi.

Cu ajutorul donației tale ne putem acoperi cheltuieli de funcționare (chirie + cheltuieli funcționare + 2 salarii part-time), iar o comunitate de minim 180 de cumpărători loiali înseamnă costuri mai mici cu perisabilele și cu transportul, ceea ce ar reduce semnificativ prețurile finale ale produselor.

Dacă crezi că acest magazin și spațiu comunitar aduce un plus de valoarea în viața ta și cea a comunității, atunci te rugăm să ne susții și să povestești și prietenilor despre noi, astfel ca, cu sprijinul tuturor, să putem exista în continuare.

Click AICI pentru a deveni Patreon Ono.

Nu putem concura cu marile magazine la varietate și prețurile tuturor produselor pentru că nu comercializăm mii de tone de alimente și milioane de produse de consum rapid, însă la SUSTENABILITATE putem.

 • CALITATE.Promovăm și comercializăm produse de calitate, certificate ecologic și crescute natural, pline de nutrienți benefici organismului.
 • LOCAL ȘI FĂRĂ GENERARE DE DEȘEURI: Lucrăm cu producători și artizani locali și ne străduim să găsim soluții pentru ca aceste produse să ajungă la noi proaspete și în ambalaje reutilizabile, cu zero deșeuri produse.
 • FĂRĂ SUBSTANȚE CHIMICE NOCIVE: La ONO găsești alimente în starea lor naturală, care ajung la tine fără să fie coapte artificial sau injectate cu substanțe de conservare. Asta le face mai perisabile, mai imperfecte, dar hrănitoare, pline de nutrienți, bune pentru sănătatea ta.
 • MUNCĂ ETICĂ: Toate aceste produse sunt realizate/ crescute cu muncă remunerată corect.
 • PENTRU PLANETĂ și PENTRU OAMENI: Misiunea noastră este să (re)conectăm oamenii cu natura și cu hrana naturală și sănătoasă, educația ecologică și promovarea unui stil de viață cât mai sustenabil. Bunăstarea planetei, a viețuitoarelor sale și sănătatea umană sunt strâns conectate, iar un trai fericit și tihnit pentru noi, oamenii, este posibil doar atunci când planeta este bine.

Noi am pregătit câteva cifre despre impactul pozitiv al cumpăraturilor la ONO, în aproximativ 2 ani de funcționare:

 • am salvat peste 8.000 de sacoșe + 70.000 de pungi din plastic de la a fi produse, folosite și trimise la reciclat / gunoi
 • am salvat peste 1.700 de recipiente din plastic pentru detergenți de la a fi produse, folosite și trimise la reciclat / gunoi
 • am evitat poluarea naturii cu peste 900 l de detergenți convenționali prin alegerea detergenților ecologici
 • am produs 800 l lapte vegetal comercializat în sticle reutilizabile sau prin reumplerea sticlelor clienților
 • am sprijinit peste 40 producători locali
 • am dezvoltat și implementat proceduri de refolosire a ambalajelor cu 17 dintre cei mai frecvenți colaboratori pentru a genera zero deșeuri în momentul primirii produselor
 • am salvat peste 250 de ambalaje de oțet și ulei, prin reumplerea ambalajului clientului
 • am returnat peste 800 ambalaje producătorilor pentru reutilizare
 • am refolosit 98% din ambalajele primite de la furnizorii naționali și internaționali pentru livrări
 • am comercializat peste 8.500 de dulciuri vrac sau în ambalaje reutilizabile

Acesta este o parte a impactului pozitiv generat de magazin (prin punerea la dispoziție a soluțiilor vrac și zero waste) și de clienți (prin alegerea de a cumpăra produse de la ONO) în cei aproape 2 ani de activitate. Și dovada că orice contribuție contează pentru crearea unei lumi în concordanță cu acțiunile și aspirațiile noastre.

Îți mulțumim pentru că ne ești alături!

Ioana, Zsolt, Monika, Ervin


EN ⬇

/HU/ Az Ono Kicsomagoldának most nagy szüksége van a támogatásodra

Kedves barátaink!

Szeptember 30-án lesz az Ono Kicsomagolda megnyitásának 2 éves évfordulója. Az Ono a partiumi régió, valamint Románia első csomagolásmentes boltja, ugyanakkor közösségi tér is, melynek célkitűzése az aktív környezetvédelmi nevelés és a fenntartható megoldások népszerűsítése. Nagy álom vált valóra, mely ugyanakkor temérdek munkát, elhivatottságot, lemondást és komoly anyagi ráfordítást is jelentett.

Majd 2 évnyi tevékenység, 2 üzlethelyiség berendezése, és egy olyan járvány időszak után, amely az éghajlatválságot és a műanyagszennyezést a kormányok – illetve a polgárok – prioritási listájának legvégére sorolja, mi tovább küzdünk a megmaradásért – viszont az erőnk és az anyagi forrásaink mostanra teljesen kimerültek.

Tudjuk, hogy sokszor betértél hozzánk (amit hálásan köszönünk), és nekünk nem mindig volt minden készleten, amire szükséged lett volna. Tudjuk, hogy problémás a parkolás a bolt közelében. Megértjük, hogy nehézkes összeszervezni, hogy eljuss hozzánk és saját tárolókba-szatyrokba vásárolj. És sajnos az is tény, hogy mi a szupermarketek és multik áraival egyelőre nem tudunk versenyre kelni. Mindezek nem szólnak mellettünk, de próbálunk minden problémás területre – az eddigieknél jobb – megoldást találni.
És továbbra is nagyon BÍZUNK abban, hogy együtt csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat, a saját és a következő generációk jövőjének érdekében. Lehetünk mi magunk is ÚTTÖRŐK, vagyis olyan ember / család / utca / városrész / vállalat / város / megye / ország, amely HISZ a fenntarthatóságban és az egészségben, egy hulladékmentes, tisztább és egészségesebb világban, és ennek megfelelően is CSELEKSZIK – anélkül, hogy megvárná a jogszabályok, általános mentalitás, stb változását. Bárki közülünk hozzájárulhat AKTÍVAN a jó irányba való változáshoz.

Nem együttérzésért folyamodunk, és nem gyűjtünk adományokat a tartozásaink rendezésére. Valami mélyebbet és távolabbra mutatót szeretnénk: a te havi elköteleződésedet egy olyan ökotudatos közösség és vállalkozás irányába, amelynek tagjai együttműködnek és támogatják egymást és a helyi gazdaságot – vagyis MINDNYÁJUNKAT:

Ennek megvalósításához, szükségünk lenne minimum 180 (Nagyváradon, vagy az ország bármely pontján élő) személyre, aki havi 35 lejjel támogatná a kezdeményezésünket. Vásárlók, beszállítók, termelők, együttműködők, szülők, nagyszülők, barátok – bárki, aki hasznosnak és inspirálónak tartja az Ono Kicsomagolda létezését. A támogatásodért cserébe, felajánlunk neked 20% kedvezményt az összes termékünkre, bármikor és bármilyen módon (személyesen vagy virtuálisan) vásárolnál nálunk. Ha a havi Ono-s vásárlásaid meghaladják a 175 lejt avagy a 44 lejt hetente – ez esetben vissza is térül a támogatásod, a felajánlott kedvezménynek köszönhetően. Természetesen, amit ezen összeg felett vásárolsz nálunk, az is részesül a kedvezményben!

Azért, hogy a megálmodott közösséget létrehozzuk, lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a tagok megismerhessék és támogathassák egymást – azáltal, hogy egymás termékeit-szolgáltatásait választjuk.

Röviden: te támogatsz minket havi 35 lejjel (ez kb. 2 kézműves sör, vagy egy pizza ára). Ami azonnal visszatérül, ha az Ono-ba jössz vásárolni. Ha havi 175 lejre vásárolsz, már vissza is térült a támogatói “befektetésed”. A kínálatban már több mint 500 termék szerepel, biztosan találsz kedvedre valót.

A támogatásod biztosítaná a bolt működési költségeinek fedezését (üzlet bérleti díja, működési költségei, 2 részmunkaidős fizetés), ezen túl pedig minimum 180, rendszeresen visszatérő vásárló hozzájárulna ahhoz, hogy az árainkat csökkenteni tudjuk (oszlik a szállítási költség, csökkennek a romlandó áruk járulékos költségei stb).

Ha úgy gondolod, hogy ez a bolt és közösségi tér értéket képvisel a közösség és a te életedben, ha fontos számodra a fenntarthatóság és a környezetvédelem, akkor kérünk, hogy támogass minket, valamint mesélj rólunk a barátaidnak – annak érdekében, hogy mindnyájatok segítségével fenntarthassuk a tevékenységünket.

Itt csatlakozhatsz az Ono támogatói köréhez: Ono Patreon.

Mennyiségileg, nem tudunk a multik és szupermarketek árukínálatával versenyezni, és az áraikkal sem – mivel mi nem forgalmazunk élelmiszert ezer tonnaszám, sem kismillió, gyors fogyasztásra szánt terméket. Minőség és FENNTARTHATÓSÁG szempontjából viszont bármikor felvesszük a versenyt, és bizonyosan nem maradunk alul.

-MINŐSÉGI, zömében helyi, ökológai gazdálkodásból származó terméket forgalmazunk és népszerűsítünk
-HELYI és CSOMAGOLÁSMENTES: sok helyi kistermelővel működünk közre, és arra törekszünk, hogy ne termeljünk szemetet, illetve hogy a termékek frissen és egyszerhasználatos csomagolásmentesen kerüljenek a boltunkba és a vásárlókhoz
-KÁROS KÉMIAI ANYAGOK NÉLKÜL: az Ono-ban természetes élelmiszereket találsz, melyek nem utólagosan érleltek, és nincsenek mesterséges anyagokkal tartósítva. Emiatt ezek az élelmiszerek hamarabb romlanak, és lehet, hogy esztétikailag sem olyan tökéletesek, mint a szupermarketes társaik – viszont sokkal táplálóbbak és egészségesebbek!
-ETIKUS előállítás és forgalmazás: mindezen termékek tisztességes körülmények között vannak termelve-előállítva, a termelők korrekt árat kapnak a terményekért.
-A BOLYGÓ ÉS AZ EMBEREK VÉDELMÉBEN: küldetésünk, hogy (újra)összekapcsoljuk az embereket a természettel és az egészséges, valóban természetes élelmiszerekkel; a környezeti nevelés, valamint a minél fenntarthatóbb életstílus népszerűsítése. A Föld és az összes élőlénye – közöttük az ember – jóléte és egészsége ugyanis szorosan összefügg – a boldog és nyugodt emberi lét csakis fenntartható körülmények között lehetséges.

Végezetül néhány számadat arra vonatkozóan, hogy milyen pozitív hatással volt az, hogy – az utóbbi majdnem 2 évben – nálunk vásároltatok:
/Több mint 8000 füles szatyrot, illetve 70.000 kis műanyag zacskót spóroltunk meg a világnak – ezek nem lettek legyártva-felhasználva, illetve nem váltak szemétté és újrahasznosítani sem kellett őket
/Több mint 1700 tisztítószeres műanyag-csomagolást spóroltunk meg
/Több mint 900 liter kémiai tisztítószerrel való szennyezéstől óvtuk meg a természetet azzal, hogy öko tisztítószerekre váltottunk
/800 liter növényi tejitalt állítottunk elő, melyet kimérősen, újrahasználható (üveg) csomagolásban értékesítettünk
/Több mint 40 helyi kistermelőt támogattunk
/A 17 leggyakoribb együttműködő partnerünkkel olyan eljárásokat dolgoztunk ki, melyek által megvalósulhatott a zéró hulladék termeléssel járó áruátvétel
/Több mint 250 olajos és ecetes üveget-flakont spóroltunk meg azzal, hogy a vásárlók saját üvegbe mérték ki ezen termékeket
/Több mint 400 darab csomagolóanyagot juttattunk vissza a termelőknek, melyeket ők újra felhasználtak
/Az országos és nemzetközi beszállítónktól származó csomagolóanyagok 98%-át újrahasznosítottuk, a házhoz szállítások alkalmával
/Több mint 8500 darab édességet értékesítettünk kimérősen/újrafelhasználható csomagolásban.

Ez csak egy szelete annak, hogy az utóbbi 2 évben milyen pozitív hatással volt a környezetre ennek a kis boltnak és a ti felelős vásárlói szokásaitoknak. És bizonyíték arra, hogy minden apró cselekedet számít, és hogy igenis minden tett és törekvés hozzájárul a világ és a környezet alakításához.

Köszönjük, hogy mellénk állsz! Köszönjük a bizalmadat!

Monika, Ervin, Ioana, Zsolt

/EN/ Ono Needs Your Support Now

Lovely people living in Oradea and Romania,

On the 30th of September we celebrate 2 years from opening ONO, the first zero waste shop of Romania and a community space for sustainable living and environmental education.
A dream come true with a great deal of work, dedication and financial resources which happened because a handful of people truly believed and worked hard.

After almost 2 years of ongoing activity, setting up 2 stores, going through a pandemic crisis that moved the climate crisis and the global problems generated by plastic pollution at the bottom of the priority list for both governments and citizens, the ONO shop & community space is struggling to survive financially.

We know you came shopping by us many times (and we THANK YOU for that) and we didn’t have all the products you needed. We know it is a challenge to find available parking spots close by. We know it takes organizing in order to come with your reusable at our shop. We know we cannot compete with the big retailers price wise. These are some challenges that we are busy coming up with solutions.

But we have TRUST that we can CHANGE for the better the impact we have on our planet, for our sake and the future of our children on this planet. Each of us can be THAT person / family / street / neighborhood / company / city / county / country who BELIEVES in good health and sustainability, in less waste and pollution and a happy healthy world. Each of us can ACT NOW, without waiting for change to happen from governments, municipalities and always others.

We do not wish to rise funds in order to save the shop, nor to rise donations for paying our debts. We wish for something more durable and profound to happen- we would love to have your monthly support and all together TO CREATE AN ECO-CONSCIOUS COMMUNITY, a way of supporting each other, work together and support local economy, which actually implies SUPPORTING ALL OF US.

In order to make this happen, we need at least 180 patreons from Oradea and Romania to support ONO with 7 euros (approx. 35 lei) every month for 1 year. Customers, vendors, manufacturers, contributors, parents, grandparents, friends, whoever finds ONO’s existence beneficial and inspirational. In return, we offer 20 % discount to all our products (food and non-food), everytime you shop from our physical or virtual shop. If you shop for at least 175 lei every month or approx. 44 lei every week, then you have already recovered your donation due to the discount offered by us. And everything you will purchase above this amount will benefit from the discount and will be your gain.
In order to create the community we are dreaming about, we will make sure that all community members will get to know each other and support each other, choosing each others products and services.

To sum it up, you invest in us and the Planet each month 35 lei (the amount of 2 artisanal beers or 1 pizza) that you get back when shopping at ONO due to the 20% discount. If you choose products of 175 lei each month, you have already recovered your investment. From around 500 products available in our virtual and physical shop, you will surely be able to choose things you like.

With the help of your pledge, we will be able to cover the expenses of the shop (rent + taxes + 2-part time wages). In addition, a community of about 180 loyal buyers will determine lower shipping cost of fresh fruits and veggies, which in return will lower significantly their final prices.

If you consider that ONO zero waste shop and community hub will bring added value to your life and that of the community, then please support us and tell your friends about us, so we will be able to continue our activity and mission.

Click HERE to become an Ono Patreon.

We cannot compete with big retailers at the variety and prices of all products because we do not buy and sell millions of items, but we can compete with them when it comes to SUSTAINABILITY and building a greener future.

QUALITY: We promote and sell high quality products, organically grown and full of nutrients.

ZERO WASTE LOCALLY GROWN: we work with local growers and manufacturers and we do our very best for the produce to be delivered FRESH and in reusable packaging, generating zero waste.

ZERO TOXIC CHEMICALS: At ONO you find foods in their natural state, picked up when they are ripe and ready to be consumed. We do not support artificially ripped foods nor produce conserved with all sorts of toxic chemicals in order to have a long shelf life, while being completely depleted of nutrients.

FAIR LABOUR: all our products are grown and manufactured using fair labor.

FOR PEOPLE AND THE PLANET: Our mission is to reconnect the people with nature and healthy food, environmental education and promoting a zero -waste lifestyle. The wellbeing of our planet, its creatures and human health are strongly connected, and a happy and peaceful life for us is possible only when our planet is well.

Here are 2 years of ONO in numbers:

+we saved more than 8.000 plastic shopping bags + 70.000 small plastic bags from being manufactured, used and discarded
+we saved more than 1.700 plastic bottles by choosing to use refillable cleaning products & detergents
+ we refused to contaminate nature with more then 900 L of conventional cleaning products, using eco products instead
+ we have manufactured 800 liters of plant-based milk sold in glass bottles or directly in refillable containers
+we have supported more than 40 local manufacturers
+we have developed and implemented techniques of reusing packaging with 17 from our most frequent vendors
+by choosing to refill their containers, our costumers saved more than 250 plastic bottles of oil and vinegar
+we have returned more than 800 jars, bottles and boxes to our vendors
+ we have reused 98% of the packaging received from our national and international suppliers
+ we have sold over 8.500 sweets without plastic packaging

This is a snippet of the possitive impact ONO (by setting up refillable bulk options) and its community of customers (by choosing to buy responsibly from ONO) generated in almost 2 years of activity. This is also the proof that every small action matters in creating a world according to our actions and aspirations.

Thank you for your support!

Ioana, Zsolt, Monika, Ervin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *