Chiar dacă dispunem doar de un spațiu/teren micuț de tot, merită să încercăm să cultivăm legume/fructe organice, mirodenii, flori comestibile.
Orice plante comestibile am pune în grădină/curte (sau chiar pe balcon), cu siguranță o să avem satisfacție mai mare, decât privind iarba verde perfect tunsă și/sau betoanele.
Iată câteva idei, ce obiecte second hand putem valorifica la amenajarea unei grădini zero waste:
Anvelope vechi
Le-am umplut cu compost, în care am plantat: dovleci, mirodenii, rucola, lufa, fasole, castraveți, roșii.
Zucchini-ul galben se simte extraordinar de bine în noul lăcaș:
Asmățui, una dintre mirodeniile noastre preferată, din categoria „ierburilor uitate”:
Chiuvetă veche umplută cu compost:
Din păcate nu se mai vede acum, dar din această chiuvetă veche /umplută cu compost/ am recoltat mult-mult rucola anul acesta! Acum se vede doar – lângă chiuvetă – paznicul grădinii: Șămănel (Sámánka) :).
Straturi înălțate din uși, lemne, cărămizi vechi
Și un proiect nefinalizat anul acesta: spirală/colț pentru mirodenii, din cărămizi, lemne, bucăți de jgheaburi de acoperiș vechi:
Jgheaburi de acoperiș vechi tăiate
Roșiile negre au fost plantate în anvelope vechi, iar în aceste bucăți de jgheaburi, așezate pe niște rafturi vechi de metal, am plantat căpșuni și flori comestibile.
Terenul este deja pregătit pentru noua plantație de căpșuni:
Stația de compost din grădină
Chiar dacă deșeurile menajere noi le compostăm de ani de zile acasă, era obligatoriu /din păcate/ să preluăm de la compania de salubrizare pubela maro, destinată acestor deșeuri… E mereu goală, și funcționează ca suport pentru diverse plante (pe poză: măceșe):
Principala noastră sursă de vitamina C a urcat și pe copaci, așa că recotăm măceșe de peste tot!