După multe încercări și variante /mai mult sau mai puțin reușite/, iată că am stabilit rețeta noastră finală – o variantă de zacuscă simplificată și îmbunătățită.
O să ai nevoie de:
- 1 kg de fasole uscată (recomandăm să lași fasolea la înmuiat peste noapte, dar e și mai bine, dacă o lași la germinat, timp de 2-3 zile)
- 3,5 kg de gogoșari/ardei capia (nu e nevoie să scoateți cotorul și sâmburii – din contra, zacusca astfel va fi mai aromată)
- 1 kg ceapă galbenă
- 1,5 kg roșii
- 700 g morcovi
- sare, piper mozaic, foi de dafin
- 1 l ulei extravirgin de măsline (kalamata).
Așa procedăm:
Punem fasolea la fiert – dacă a fost înmuiat și germinat, se fierbe în aproximativ 30 de minute (nemaivorbind de faptul că în acest fel /înmuiat și germinat/ fasolea va fi și mult mai ușor de digerat).
Curățăm și mărunțim ceapa, gogoșarii/ardeii capia, morcovii (gogoșarii și morcovii noi le mărunțim cu robotul cu bucătărie). În ordinea menționată, le punem la călit în uleiul de măsline extravirgin.
Jumate din fasolea fiartă punem în robotul de bucătărie, împreună cu toată porția de roșii – va rezulta o pastă mai cremoasă, ușor lichidă – adaugăm și această compoziție la ceapa-gogoșarii-morcovii deja căliți. Adăugăm și cealaltă porție de fasole fiartă (nemărunțită), deasemenea piper mozaic și foi de dafin /după gust/, apoi potrivim de sare.
Lămăm compoziția să dea în clocot /amestecând-o încontinuu, să nu se prindă de fundul vasului/, și e gata zacusca!
O putem porționa în borcane cu capac, curate (spălate bine cu detergent de vase ecologic și apă fierbinte) și dezinfectate (clătindu-le cu alcool sanitar sau oțet de 20%). Borcanele închise bine le așezăm cu capacul în jos, le lăsăm așa 2-3 minute, apoi le punem la dunstuit câteva zile (le acoperim bine cu pături, ca să se răcească foarte încet).
Din această cantitate de ingrediente vom obține aproximativ 10 borcane mari de zacuscă, iar tot procesul durează cam 3 ore (dacă folosim robotul de bucătărie).