După experiența noastră, oricât am căuta /inclusiv printre produsele artizanale, gourmet sau organice/, cele mai bune pateuri sunt cele homemade.
În foarte scurt timp putem prepara pateuri și creme vegetale proaspete, care nici măcar nu se pot compara /nici din punct de vedere al gustului, dar nici ale valorilor nutritive/ cu variantele de la magazine.
Iată mai jos un exemplu de cremă de mazăre galbenă simplă, apetisantă și sănătoasă.
Ingrediente:
- 200 g mazăre galbenă uscată
- 2 cartofi mijlocii
- fulgi drojdie de bere (4-5 linguri mari) – opțional
- turmeric, după gust – opțional
- aproximativ 100 ml ulei de măsline extravirgin
- mărar proaspăt/uscat sau coriandru proaspăt/uscat
- o ceapă galbenă mare
- sare, piper proaspăt măcinat
- suc de lămâie, după gust.
Mod de preparare:
Fierbem mazărea galbenă (înmuiată prealabil în apă, timp de 12 ore) și cartofii.
Călim ceapa galbenă în puțin ulei, doar cât să prindă culoare.
Amestecăm toate ingredientele (cu robotul de bucătărie sau mixerul de mână vertical).
Sfatul nostru este să nu excludeți din componența cremei fulgii de drojdie de bere, pentru că acest ingredient asigură nu doar un plus de savoare, dar contribuie și la asigurarea echilibrului macro- (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienților (minerale, vitamine, oligoelemente) din acest preparat.
Se poate servi crema cu pâine (vezi rețeta noastră de pâine simplă fără gluten, cu maia), lipie, sau pur și simplu cu rondele de legume sezonale proaspete (morcovi, sfeclă, păstârnac, ardei, zucchini, castraveți, bostan etc).
Poftă bună și sănătate!