fbpx

Alac, spelta, mei – triumviratul grânelor antice

Alacul, spleta, și meiul – toate trei sunt cereale ușor digerabile, cu valori nutriționale superioare față de grâul convențional: conținut mai bogat de proteine /ușor digerabile/, și mai scăzut de carbohidrați; conținut semnificativ de vitamine, minerale, ba chiar și triporfani (aceștia din urmă ajută organismul în producția de serotonină!).

Alacul (Triticum monococcum) este strămoșul tuturor speciilor de grâu cunoscute azi.

A ajuns în Europa aproximativ în urmă cu 8000 de ani. Este o plantă nepretențioasă, ușor de cultivat, foarte rezistentă față de dăunători și temperaturi extreme, cu valori nutriționale superioare față de grâul convențional. Și atunci de ce nu se prea mai cultivă alacul în Europa? Simplu: nu are randament agricol așa mare față de grâul convențional. Cu alte cuvinte: agricultura a sacrificat calitatea față de cantitate. Din fericire însă, în ziua de azi atât alacul, cât și spelta și meiul sunt redescoperite de către producători și consumatori.

Valorile nutriționale ale alacului

Alacul se mândrește cu conținut bogat de vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi esențiali – se poate considera chiar regina cerealelor! Spre exemplu: conține de 40X mai multă vitamina A și mai puțini carbohidrați față de grâul convențional, în schimb are în componența sa toți aminoacizii esențiali.

Pastele și pâinea de alac sunt ușor digerabile. Deși alacul conține gluten, însă în acest caz este vorba de o altă structură moleculară al acestuia: conținutul de acid glutamic este foarte scăzut; totodată, alacul nu conține deloc alfa-gliadină (o substanță foarte alergenă – de obicei acesta este responsabilă pentru intoleranțele la anumite cereale).

Spelta (Triticum spelta) s-a răspândit în Europa în epoca bronzului.

Conține de două ori mai multe proteine decât grâul convențional, și e mult mai ușor de digerat. Conținutul ridicat de triptofani favorizează producția de serotonină din organism.

Conținutul de vitamine se caracterizează prin faptul că /în afară de vitamina B12/ întreg grupul de vitamine B se regăsește în grâul spelta, conținutul de vitamina E e de asemena ridicat.

Este semnificativ și conținutul de calciu, magneziu, fosfor, seleniu – nivelul acestora poate fi de 8 ori mai ridicat decât în alte tipuri de cereale. Este mai bogat și în fier, cupru, mangan, zinc decât grâul convențional. Dar nici conținutul de siliciu și seleniu nu sunt de neglijat.

Meiul (Panicum miliaceum) în antichitate și în evul mediu era foarte răspândit în anumite zone din Europa.

Contrar majorității cerealelor, meiul are efect alcalinizant. Este ușor de digerat, are efect prebiotic. Nu conține gluten.

În schimb are un conținut semnificativ de magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamine B, acid silicic (responsabil pentru păr și piele frumoasă, dinți și unghii puternice). Conținutul ridicat de triptofani favorizează producția de serotonină din organism, ceea ce poate îmbunătăți predispoziția, calitatea somnului, apetitul.

Așadar, cerealele antice vin cu numeroase proprietăți benefice organismului, dar conferă și savoare preparatelor, bucurie eco-gurmanzilor.

La Ono găsiți vrac/fără amalaje de plastic:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *