Bostanul copt este un preparat sezonal tipic de iarnă – e delicios și copt simplu, sau presărat cu niște scorțișoară sau amestec de condimente pentru turtă dulce, asortat cu un iaurt vegetal… Toată lumea cunoaște și supele creme de bostan, eventual și variații de desert/prăjituri.
Dar bostanul e atât de versatil – gustul dulce și textura cremoasă se potrivește perfect și cu mirodenii verzi, amestecuri de condimente picante, usturoi, boia afumată… Iată așadar o rețetă simplă de bostan copt, sărat și picant, cu mirodenii.
O să ai nevoie de:
- 1 bostan
- ulei de măsline extravirgin
- fulgi de drojdie de bere inactivă
- multe-multe condimente – noi recomandăm:
- rozmarin uscat
- usturoi proaspăt răzuit / uscat granule
- boia afumată
- chili uscat
- turmeric
- chimion
- sare
- opțional: sare cu 12 mirodenii/amestec de condimente Jolly Joker.
Mod de preparare:
Nimic mai simplu!
Tăiem bostanul în felii mai subțiri sau bucățele.
Amestecăm uleiul de măsline cu condimentele de mai sus. Când ne grăbim, noi folosim doar sare cu 12 mirodenii sau sare și amestec de condimente Jolly Joker – dar totdeauna mai punem usturoi extra, și nici un pic de boia afumată nu strică!
Ungem feliile/bucățelele de bostan cu uleiul condimentat, le așezăm într-o tavă, presărăm cu fulgi de drojdie de bere, și punem tava în cuptor.
Timpul de coacere variează în funcție de mărimea feliilor/bucățelelor de bostan (30-60 minute).
Poftă bună!