fbpx

Mituri urbane legate de hrana adevărată: tot ce e local e și organic, sănătos și sustenabil?

Cu toții AVEM DREPTUL LA ALIMENTE ORGANICE, SĂNĂTOASE ȘI SAVUROASE. Nenumărate studii au demonstrat că EXPUNEREA LA PESTICIDE ȘI SUBSTANȚE CHIMICE TOXICE este legată de multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv astm, infertilitate, dereglări hormonale, tulburări autoimune și afectarea dezvoltării cognitive. Așadar, cu toții avem dreptul la alimente sănătoase, hrană adevărată: sezonală și organică, fără […]

Castraveți și zucchini covășiți crocanți – fără pâine/cartofi

La noi, vara și toamna este perioada experimentelor în ceea ce privește legumele și fructele fermentate. Fermentarea legumelor este un proces extraordinar de simplu, avem doar nevoie de legume, apă curată și sare neiodată, opțional condimente/mirodenii. Nu o să avem nevoie să punem feliuțe de pâine sau bucățele de cartofi deasupra legumelor – deoarece legumele […]

Relația „complicată” dintre iubire, natură, sustenabilitate și zero waste

Iubirea nu este egală cu faptul că ne place de ceva/cineva  Iubirea nu este doar ceva pasiv și recreativ. Câteodată mai implică și sacrificii. Măcar un minim de efort. Sau îl putem numi cum vrem, dar în orice caz, implică DEPĂȘIRE DE SINE: grijă, ocrotire, acțiune. Poate chiar renunțăm la niște timp liber, confort, fițe, […]

Maia fără gluten din făină de orez brun

Din păcate, pâinea fără gluten din comerț este ori scumpă, ori conține adaosuri nesănătoase. Însă – contrar prejudecăților – nu e știință avansată să prepari maia și pită fără gluten. Pentru a prepara o maia simplă și faină fără gluten, ai nevoie doar de: făină de orez (recomandăm integrală) apă (filtrată sau fiartă și apoi […]

Risotto cu sparanghel și sos de brânză vegană

Iată o idee de cină echilibrată, plină de nutrienți și savoare. Acest risotto se poate prepara din ingrediente locale – e simplu, rapid și sustenabil. Ingrediente: 1 legătură de sparanghel 250 g orez (brun) / mei 2-3 bucăți mari de ceapă galbenă ulei extravirgin de măsline Kalamata 3-4 căței de usturoi 200 ml vin alb […]

Smoothie portocaliu bengos-cremos, cu bostan, cătină și pere

Dacă – dincolo de banala feliuță de pită cu gem și sirop diluat cu apă – sunteți curioși de întrebuințări gastronomice alternative ale gemurilor/siropurilor locale, vă propunem să preparați acest smoothie cremos: pere urâte, dulci și aromate de iarnă (sau pere deshidratate) sirop de cătină presat la rece, neîndulcit o felie de bostan copt polen […]

Sparanghel picant rumenit pe grill

Sparanghelul este un superaliment, cu o mulțime de beneficii asupra sănătății ( alcalin, bogat în vitamina A, C, K, fier, zinc, calciu, fibre dietetice, proteine, acid folic). Pe lângă toate aceste calități, mai are una- se gătește foarte ușor! Iată rețeta noastră preferată de sparanghel pe grill Ingrediente: 1 legătură de sparanghel o jumătate lămâie […]

Chips de legume colorate

De ce am cumpăra chipsuri preambalate, de cartofi cu ulei rafinat și adaosuri alimentare, când putem prepara rapid și ușor chipsuri homemade, din legume variate colorate, gustoase și nutritive? Ai nevoie de: legume – noi de obicei combinăm următoarele rădăcinoase BIO: păstârnac, sfeclă, morcovi, țelină, cartofi dulci, napi ulei extravirgin de măsline/unt de cocos 3 […]